Saturday, 9 August 2014

ACTIVE PASSIVE -CHANGE THE VOICE - COMPETITIVE EXAMINATION EXERCISES FOR PRACTICE (with solutions)

ACTIVE AND PASSIVE--  CHANGE THE VOICE

COMPETITIVE EXAMINATION QUESTIONS-EXERCISES FOR PRACTICE



Both Active and Passive forms of sentences are used while writing and speaking. A particular form is used to show emphasis on certain part of the sentence. Active form is used if the role of the subject is to be emphasized and passive voice is used to show importance of the activity or the object.


In competitive examinations different types of questions are given to assess knowledge about the topic. In certain questions numbered options are given as answer of a sentence voice of which is  to be changed and the correct option is required to be selected out of the given options.  


For example :


Question - Choose the most appropriate option to change the voice ( Active Passive ) form of the given sentence. 


I appreciate the way he welcomed us.

OPTIONS

a) I appreciate the way we are welcomed by him.
b) I appreciate the way by which he welcomed us.
c) The way he welcomed us was appreciated by me.
d) I appreciate the way we were welcomed by him.



SOLUTION

This sentence is in active form is  to be changed into passive voice.In the first part of this sentence, 'I' is subject and 'appreciate' is verb in present indefinite tense. In the latter part, 'he' is subject, 'welcomed' is verb in past indefinite tense. 'Us is object.

To change this sentence into passive - 

'Appreciate' will change into 'is appreciated'. 'I' into 'by me'.
'Is appreciated by me'.

'Us' will change into 'we'.
'Welcomed' will change into 'were welcomed'.
'He' will change into 'by him'.
'the way we were welcomed by him'.

But the answer is to be selected out of the given options only. The nearest correct option will be selected as answer.



NOTE : IN NO CASE TENSE IS CHANGED WHILE CHANGING THE VOICE. THE SENTENCE CONTINUES TO REMAIN IN THE SAME TENSE.




1. In the first option, 'I appreciate' is in the same tense but 'are welcomed' is in present tense whereas in the sentence 'welcomed' is in the past tense. This option is not correct.
2. In passive voice, with helping verb like 'is, am, are, was, or were' etc. third form of verb is used. But in this sentence, 'I appreciate' and 'he welcomed us' are in the same active voice. This option is also not correct.
3. In this option, ' I appreciate' is changed into 'was appreciated by me'. In this way the tense is changed to past tense. It is not correct.
4. 'I appreciate the way' is in the same form but 'he welcomed us' is changed to 'we were welcomed by him'. It is in passive form and the sentence is in the same tense. This is the nearest correct option as answer.


Here follow some sentences for practice.


EXERCISE - ONE


Question : Out of the given options select the nearest correct option to change the Voice of the following sentence. 



1. She expected me to help her.

OPTIONS
a) She is expected to help by me.
b) To help by me is expected by her
c) It is expected that I should help her.
d) It was expected of me to help her.




2. Circumstances forced him to resign.


OPTIONS
a) Circumstances were forced him to be resigned.
b) He to resign was forced by circumstances.
c) He was forced to resign.
d) Circumstances forced him to be resigned.



3. People say that he cheated the old lady.

OPTIONS
a) He cheated the old lady is said by people.
b) It is said that he cheated the old lady.
c) The old lady is said to be cheated by people.
d) People say the old lady is cheated.



4. Time demands he should hold the reins.

OPTIONS
a) He was demanded to hold the reins.
b) It is demanded he should hold the reins.
c) It is demanded the reins should be held.
d) Time demands him holding the reins.



5. Someone has stolen my bag in the market.

OPTIONS
a) My bag was stolen in the market by someone.
b) My bag had been stolen in the market. 
c) Someone stole my bag in the market.
d) My bag has been stolen in the market.






ANSWERS

EXERCISE - ONE

1. This sentence, in active voice, is required to be changed into passive voice. According to  grammar rules  following changes are required.

' She' - Subject case - 'by her'.
'expected' - 'was expected'.
'me' - 'I '.
'her' - object case - 'She'
'to help' - 'to be helped'.

Keeping the above points in mind, answer is to be selected out of the given options 


This is the easiest sentence because in all the options except one, 'is expected' is used. Present tense is used. In voice tense is not changed. So the last option with 'was expected', the nearest appropriate option is the answer.



2. This sentence is in active voice. 'Circumstances' is subject. Such a subject is considered a vague subject. 'Forced' is verb and 'him' is object. According to grammar rules it should change as under:

'Forced' verb in past tense - 'was forced'.
'Him' - He 
'to resign' - to be resigned. Grammatically this change is correct but this change does not make any sense or meaning. So it is not required.
'Circumstances' - 'by circumstances'. This subject,mostly avoided is dropped in passive voice.

According to the above changes, it should be -
He was forced to resign.

In option a) 'circumstances were forced' is incorrect because circumstances were not forced or nobody forced circumstances. In option b) the words 'to resign' are placed wrongly. In option d) verb 'forced' is in active voice. So this cannot be passive voice. Option 'c' is the correct answer.


NOTE - WORDS IN SUBJECT CASE LIKE PEOPLE, SOMEBODY, SOMEONE, THEY, PROVIDENCE ETC. USED IN ACTIVE VOICE ARE AVOIDED IN PASSIVE VOICE. 


3. This sentence is in active voice. People is a vague subject in this sentence. It is not generally used in passive voice. Changes in passive voice will be as follow:

'Say' - 'is said'.
'Cheated' - verb in past tense. - 'was cheated'.
'The old lady' will have no change.
'He' - 'by him'
Such sentences start with the word 'it'.

The words like 'is said by people' in a) and 'is said to be' do not make any sense or meaning in the context of the sentence.
Option b) is the correct answer.



NOTE - THE WORD 'NEED' IS USED BOTH AS A MODAL VERB AS WELL AS A MAIN VERB. 
For example - 
I need a pen. (main verb) 
You need not worry. (modal verb)


4. This sentence is in active voice. 'You' is subject, 'need' a modal verb, 'remind' main verb and 'me' is an object.'Need not remind' is negative verb in present tense.

Changes will be -
'You' - 'by you'
'Need not remind' - 'Need not be reminded'.
'Me' - 'I'.

a) In making passive voice modal verb is not changed. So needed is incorrect. 
b),c)  Similarly in these options should is incorrect.
d) This option is the correct answer.

5. This sentence due to its verb 'has stolen' appears to be in passive voice but this sentence in Present Perfect Tense is in active voice.

 'Someone' - Subject  (a vague subject)
'Has stolen' - verb in Present tense.
'My bag' - object.

Changes will be -
'Someone' - 'by someone'.
'Has stolen' - 'has been stolen'.
'My bag'  will not change.

Options a), b), c) are in past tense so these are incorrect. Someone has been dropped in passive voice. Option d) is correct answer.


NOTE -  IN CASE OF A PHRASAL VERB ITS PTEPOSITION SHOULD NOT BE CHANGED, SHIFTED OR DROPPED

For example : 
Boys laughed at the beggar.
The beggar was laughed at by boys.





EXERCISE - TWO



Question : Out of the given options select the nearest correct option to change the Voice of the following sentence. 



1. They expect him to arrive at any time.

OPTIONS
a) They are expected to arrive at any time.
b) They expect he will arrive at any time.
c) It is expected he should arrive at any time.
d) He is expected to arrive at any time.



2. Women like men to flatter them.

OPTIONS
a) Men are liked to be flattered by women.
b)Men are liked by women to flatter them.
c) Women like men should flatter them.
d)Women are liked to be flattered by men.




3. She served food hot.

OPTIONS
a) Hot food was served  by her.
b) She served with hot food.
c) Food was served by her hot.
d) Food was served hot by her. 



4. You need not remind me.


OPTIONS
a) You are not needed to remind me.
b) I should not need to be reminded.
c) You should not need me to remind.
d) I need not be reminded by you.



5. Somebody informed them that we were not inviting them.

OPTIONS
a) Somebody informed that they were not being invited.
b) They were not being invited informed somebody.
c) They were informed not being invited by somebody.
d) They were informed that they were not being invited.






ANSWERS



1. This sentence is in active voice and in present tense.In this sentence-
They -Subject  Expect - Verb in Present Indefinite Tense.
Him- Object. The changes will be as under :

They - 'by them.'
Expect - 'is expected'.
Him - 'He'.
To arrive - 'to be arrived'. But this does not make any sense.

a) 'They are expected' is wrong because 'they expect' and
     'he is expected'. 
b) 'They expect' is in active voice. It is not correct.
c) There is 'should' in this option which conveys wrong meaning.
d) 'He is expected' is the correct passive voice. In this sentence subject has been dropped. This is the nearest correct answer.



2. This sentence is in present tense and in active voice. 
Women - Subject
Like - verb in present tense.
Men - Object.
The changes will be -
'Women' - by women.
'Like' - to be liked.
'Men' will  not change.
Men are liked by women to flatter them.

a) This sentence gives impression of 'men to be flattered' which is wrong according to the original sentence.
c) 'Women like men' is active voice, so this is incorrect.
d)'Active voice 'Women like' will not change into women are liked. This is also incorrect.
b) Men are liked .... is the correct answer.



3. This sentence is in past tense and in active voice. 
In this sentence 

She - Subject
Served - Verb
Food - Object
Hot - Adverb describing verb 'served'.

Note that this sentence is different from the sentence - She served hot food where hot is an adjective describing noun 'food'. This adverb is required to be placed properly in the passive voice.

The changes will be -
She - by her.
Served - was served
Food will remain unchanged. 
Hot will be with verb 'served'.
Food was served hot by her.
d) option is correct.

In a) and c) 'hot' is adjective describing 'food'.
In b) 'served' is verb of active voice.



4. This sentence in present tense is in active voice. 
In this sentence -
You - subject
Need - modal verb like will, can, should etc.
remind - Main verb in present tense.
Me - Object.

Changes will be -
You - 'by you'.
Need not remind - Need not be reminded.
Me - I
I need not be reminded by you.
a) Need is modal verb and will not be changed.
b) & c) Tense cannot be changed. Should is incorrect.
d) is the correct answer. 



5. This sentence  in past tense is in active voice.
In this sentence-
Somebody - Subject - Vague subject dropped in passive voice
Informed - Verb in past tense
Them - Object
In the second part of the sentence-  
We - Subject
Were not inviting - Verb in negative past continuous tense.
Them - Object

The changes will be
Informed - were informed
Them- They
Were not inviting - were not being invited.
We - by us
Them - They
They were informed that they were not being invited.
Here subjects of both parts have been dropped in passive voice.
d) is the correct answer. 





EXERCISE - THREE




Question : Out of the given options select the nearest correct option to change the Voice of the following sentence. 




1. She likes he loves her.

OPTIONS

a) He loves her is liked by her.
b) She is liked as he loves her.
c) She likes she is loved by him.
d) She likes being loved by him.


2. Request him to attend the meeting.


OPTIONS
a) He should be requested to attend the meeting.
b) He is requested to attend the meeting.

c) Request him let the meeting be attended.
d) He be requested to attend the meeting.



3.  Parents want their children respect them.

OPTIONS
a) Parents want their children should respect them.
b) Children are wanted to respect their parents.
c) Children respect them is wanted by parents.
d) Parents want to be respected by their children.


4. They are planning to postpone his marriage ceremony.


OPTIONS
a) His  marriage ceremony is planned to be postponed.
b) It is planned his marriage ceremony to be postponed.
c) His marriage ceremony is being planned to be postponed.
d) They are planning his marriage ceremony be postponed.


5. They say that you made it possible.


OPTIONS
a) You are told to make it possible.
b) You made it possible is said by them.
c) You said that you made it possible.
d) You are said to have made it possible.






6. Someone saw him stealing her  purse.

OPTIONS
a) He was seen while he stole her purse.
b) He stole her purse was seen by someone.
c) He stealing her purse was seen by someone.
d) He was seen stealing her purse.


7. A huge crowd surrounded the mansion 
and made entry into it 
    impossible.

OPTIONS
a) The mansion was surrounded by a huge crowd and made entry into it impossible.
b) The mansion had been surrounded by a huge crowd and made entry into it impossible.
c) The mansion was surrounded by a huge crowd making entry into it impossible.
d) The mansion was surrounded by a huge crowd and entry into it  was made impossible.

8. They believe a ghost haunts this place.

OPTIONS

a) This place is believed to be haunted by a ghost.
b) This place is haunted by a ghost is believed.
c) They believed this place is haunted by a ghost.
d) This place is believed being haunted by a ghost.

9. He was selling balloons like hot cakes.

OPTIONS
a) Balloons like hot cakes were sold by him.
b) Hot cakes liked by balloons were being sold.
c) Balloons were being sold like hot cakes.
d) Balloons are being sold like hot cakes by him.

10. Prepare for the ensuing examinations.

OPTIONS 

a) The ensuing examinations be prepared.
b) Be prepared for the ensuing examinations.
c) The ensuing examinations should be prepared.
d) You are required to prepare for the ensuing examinations. ANSWERS

1. c)  2. d)    3.  d)    4. c)  5. d) 6. d) 7.c) 8. a). 9. c)  10. b)





Wednesday, 6 August 2014

ACTIVE PASSIVE ---CHANGE THE SENTENCES FROM ACTIVE TO PASSIVE VOICE --EXERCISES FOR PRACTICE (with solutions)

ACTIVE & PASSIVE--CHANGE THE VOICE

EXERCISES FOR PRACTICE


While writing we use different forms of sentences( i.e Active and Passive forms). Words are used in a sentence according to the emphasis to accorded to them. Words to be emphasised are written in first place and words of less importance are placed in  secondary position in the sentence. 


For example

Someone has picked my pocket in the crowd.

The point to be emphasized in this sentence is  'my pocket has been picked' and not by whom. Here we can drop the subject and write this sentence in passive voice as follows. 

My pocket has been picked in the crowd.


The two forms of sentences i.e. Active and Passive forms are changed from one to other. The process of changing from Active to Passive form of a sentence is called 'Change of the Voice'.


 In a sentence there are Subject, Verb and Object. But some sentences are without  an object. For change of voice an object in a sentence is necessary..

                                                                         

Tuesday, 5 August 2014

ACTIVE PASSIVE --- ASSORTED SENTENCES CHANGE THE SENTENCES FROM ACTIVE TO PASSIVE VOICE --EXERCISES FOR PRACTICE (with solutions)

 

ACTIVE & PASSIVE--CHANGE THE VOICE


EXERCISES FOR PRACTICE


While writing we use different forms of sentences(i.e active and passive forms). Words are used as Subject and  object in the sentence according to their importance. 

There are two forms of sentences called Active and Passive forms. The process of  changing from active to passive form of a sentence or vice versa is called 'Change of the Voice'.


A sentence generally has in it a  Subject , Verb and object. 

Some sentences do not have an object but for change of voice an object in a sentence is necessary.

In examination there are questions in the form of change of sentences from one form of voice to another i.e. from active to passive form or vice versa. There are also questions to rectify errors due to wrong change of form of sentences.




EXERCISE NO.  5  

(Assorted Sentences)


Change the voice of the following sentences.


1. People use milk for making curd and butter.

2. All the people know him as a fool.

3. People say that he endeavoured his best.

4. Someone has spread this  rumour.

5. People always admire the brave persons.

6. They say that there had been an explosion in the town hall.

7. They served tea and snacks to all the visiting guests.

8. One should not take one's decisions in haste.

9. These days people prefer wealth to health.

10. The guests finished the whole of the food at the party. 




EXERCISE NO.  5    (ANSWERS)

(Please note that all the sentences written above do not need the words 'by......(subject)' after change of their voice. These can be written without subject after change.)



1. Milk is used for making curd and butter.

2. He is known as a fool.

3.  It is said that he endeavoured his best.

4. This rumour has been spread.

5.  Brave persons are always admired.

6.  It is said that there had been an explosion in the town hall.

7. Tea and snacks were served to all the visiting guests.

8  Decisions should not be taken in haste.

9. These days wealth is preferred to health.

10. The  whole of the food was finished at the  party.





EXERCISE NO.  6  

(Assorted Sentences)


Change the voice of the following sentences.

1. The farmer had ploughed  the field.

2. Let us start our journey to Simla.

3. Last Sunday all of them made a plan to go to Agra.

4. The principal refused him admission.

5. They  will have finished their work by then.

6. Let me solve this sum.

7. You  should not have taken up the matter with him.

8. Who is taking care of the old couple ?

9. Who was  referred to by the speaker in his speech ?

10. The engineer could not locate fault in the computer.




EXERCISE NO.  6    (Answers)


1. The field had been ploughed by the farmer.

2. It is suggested that we should start our journey to Simla.

3. Last Sunday a plan was made to go to Agra by all of them.

4. He was refused admission by the principal.

5. Their work  will have been finished by then by them.

6. Let this sum be solved by me.

7. The matter should not have been taken up with them by you.

8. By whom is the old couple being taken care of ?

9. Whom did the speaker refer to in his speech ?

10. Fault could not be located in the computer by the engineer.





EXERCISE NO.  7  

(Assorted Sentences)


Change the voice of the following sentences.


1. The guests kept the host waiting for a long time.

2. The lady has not kept her promise.

3. Heavy floods swept away the standing crops.

4. The chairman objected to his proposal.

5. This forest is infested with lions.

6. Providence saved all the passengers sitting in the bus.

7. People will forget the incident after some time.

8. Who teaches you English?

9. Why did the police not follow the thief?

10. God always helps the poor.



EXERCISE NO.  7  (Answers)


1.  The host was kept waiting for a long time by the guests.

2. Her promise has not been kept by the lady.

3. The standing crops were swept away by heavy floods.

4. His proposal was objected to by the chairman.

5. This forest infests lions.

6. All the passengers sitting in the bus were saved.

7. The incident will be forgotten after sometime.

8. By whom are you taught English?

9. Why was the thief not followed by the police?

10. The poor are always helped by God.







EXERCISE NO.  8  

(Assorted Sentences)



Change the voice of the following sentences.



1. He was forced to leave the job.

2. The child expected him to pay his fee.

3. A huge crowd surrounded the building and made their exit difficult.

4. This sheet feels soft.

5. All the members proposed to postpone the meeting.

6. People saw him stealing goods.

7. They ate the fruit fresh in the garden.

8. People say that he is a cheat.

9. Prepare yourself for the ensuing difficult time.

10. Have your house repaired.

11. The cucumber tasted bitter.

12. I do not like her backbiting others.

13. The officer was forced to resign

14. Boys followed the beggar crying in the street.

15. Who made his participation in the debate possible?

16. They ordered the people staying in the hotel to quit.

17. All this facilitated him to join the group.







EXERCISE NO.  8 

 (Answers)


1. Circumstances forced him to leave the job.

2. He was expected to pay his fee by the child.

3. The building was surrounded by a huge crowd making their exit difficult.

4. This sheet is soft when it is felt.

5. It was proposed by all the members to postpone the meeting.

6. He was seen stealing goods by people.

7. The fruit were eaten fresh in the garden by them.

8. It is said that he is a cheat.

9. Be prepared  for the ensuing difficult time.

10. Have someone to repair your house.

11. The cucumber is bitter when it is tasted.

12. She is not liked backbiting others by me.

13. Circumstances forced the officer to resign.

14. The beggar was followed crying in the street by boys.

15. By whom was his participation  in the debate made  possible?

16. The people staying in the hotel were ordered to quit by them.

17. He was facilitated to join the group by all this.








ACTIVE PASSIVE---CHANGE FROM ACTIVE TO PASSIVE VOICE --EXERCISES FOR PRACTICE (with solutions)

EXERCISES FOR PRACTICE

 (Answers of exercises of previous post )  -

ACTIVE & PASSIVE--CHANGE THE VOICE


While writing we use different forms of sentences( i.e active and passive forms). More important words are used as Subject and those of secondary place are used as objective in the sentence. For this we make necessary changes in a sentence. 



These two forms of sentences are called Active and Passive forms of sentences and this process of making a change from active to passive form of a sentence is called 'change of the voice'.


A sentence generally has in it a  Subject , Verb and object. Some sentences do not have an object but for change of voice an object in a sentence is necessary.

In examination there are questions in the form of change of sentences from one form of voice to another i.e. from active to passive form or vice versa  & there are questions to rectify errors due to wrong change of form of sentences.


EXERCISE NO. 1  (ANSWERS)


Change the voice of the following sentences.

1. Kites were being flown in the sky by boys.

2. You will be waited for  until you return by us.

3. Crops are being harvested these days by farmers.

4. His luggage was brought by train by him.

5. A huge building was being built by masons.

6. All the dues should be paid in time. 

7. Their lessons had not been learnt today by the students.

8. The principal will have been seen tomorrow by now by them.

9. Children are looked after by  parents.

10. He should not have been insulted by abusing by him.



EXERCISE NO. 2 (ANSWERS)


Change the voice of the following sentences.


1.  By whom was the bill of the dinner party paid yesterday ?

2. Why was the chief guest not greeted by garlanding by you?

3. Is the gentleman wearing a turban known to you?

4. Why was the stranger being laughed at by the children?

5. How was such a difficult sum solved by you?

6, Who is wanted to be seen by you ?

7. What is contained in this box?

8. When will food be cooked by your mother?

9. Has your food been not taken by now by you?

10. Were her parents not taken care of by her?



EXERCISE NO. 3 (ANSWERS)


Change the voice of the following sentences.


1. Health should be preferred to wealth.

2. He was awarded a prize by the teacher.

3. Someone stole my new car yesterday.

4. Should his brother not be helped at this time  of need by us?

5. One always remembers one's true friends in adversity.

6. The flying bird was aimed at by the hunter.

7. He should not be left by his friends.

8. An abandoned child was found near the temple by the police.

9. Glowing tributes were paid  to the departed leader by all. 

10. A hurried visit was paid to our village by the minister.



EXERCISE NO.   4


Change the voice of the following Assorted sentences.



1. The national flag will be hoisted by the Prime Minister.

2. They are going to purchase a house next month.

3. We had already warned them against the danger.

 4. It is said that the proclaimed offender is at large.

5. All always trust on an honest man.

6. Has any person answered this question ?

7. People say that he is a thief.

8. One must   keep one's promises.

9. Has any body found my new purse?

10. Whom will the President appoint governor ?



EXERCISE NO.   4  (ANSWERS)


1. The Prime minister will hoist the national flag.

2. A new house is going to be purchased next month by them.

3. They had already been warned against the danger by us.

4. They say that the proclaimed offender is at large.

5. An honest man is always trusted on by all.

6. Has this question been answered by any person ?

7. It is said that he is a  thief.

8. One's promises must be kept.

9. Has my new purse been found by any body ?

10. Who will be appointed governor by the President ?


CHANGE THE VOICE --ACTIVE AND PASSIVE VOICE - EXERCISES FOR PRACTICE (WITH SOLUTIONS) CONTD. FROM PREVIOUS POST

EXERCISES FOR PRACTICE (With Solutions )  -

ACTIVE & PASSIVE--CHANGE THE VOICE


While writing we use different forms of sentences( i.e active and passive forms). More important words are used as Subject and those of secondary place are used as objective in the sentence. For this we make necessary changes in a sentence. 



These two forms of sentences are called Active and Passive forms of sentences and this process of making a change from active to passive form of a sentence is called 'change of the voice'.


A sentence generally has in it a  Subject , Verb and object. Some sentences do not have an object but for change of voice an object in a sentence is necessary.

In examination there are questions in the form of change of sentences from one form of voice to another i.e. from active to passive form or vice versa  & there are questions to rectify errors due to wrong change of form of sentences.


EXERCISE NO. 1


Change the voice of the following sentences.

1. Boys were flying kites in the sky.

2. We shall wait for you until you return.

3. Farmers are harvesting crops these days.

4. He brought his luggage by train.

5. Masons were building a huge building.

6. One should pay one's all the dues in time.

7. The students had not learnt their lesson today.

8. They will see the principal tomorrow.

9. Parents look after  children.

10. You should not have insulted him by abusing.



EXERCISE NO. 2


Change the voice of the following sentences.


1. Who paid the bill of the dinner party yesterday ?

2. Why did you not greet the chief guest by garlanding?

3. Do you know the gentleman wearing a turban?

4. Why are the children laughing at the stranger?

5. How did you solve such a difficult sum?

6, Whom do you want to see?

7. What does this box contain?

8. When will your mother cook food?

9. Have you not taken your food by now ?

10. Did she not take care of her parents?



EXERCISE NO. 3


Change the voice of the following sentences.


1. One should prefer health to wealth.

2. The teacher awarded him a prize.

3. My new car was stolen the previous day.

4. Should we not help his brother at the time of need?

5. True friends are always remembered in adversity.

6. The hunter aimed at the flying bird.

7. His friends should not leave him.

8. The police found an abandoned child near the temple.

9. All paid glowing tributes to the departed leader.

10. The minister paid a hurried visit to our village.






ANSWERS

EXERCISE NO. 1


1. Kites were being flown  in the sky by boys.

2. You will be  waited for until you return by us.

3. Crops are being harvested these days by farmers.

4. Luggage was brought by train by him.

5. A huge building was being built by masons.

6. All the dues should be paid  in time.

7. Their lessons had not been learnt today by  students. 

8. The principal will  be seen tomorrow by them.

9.Children are looked after by parents. 

10. He should not have been insulted by abusing by you.



Exercise no 2


1. By whom was the bill of the dinner party paid yesterday?

2. Why was  the chief guest not greeted by garlanding by you?

3. Is the gentleman wearing a turban known to you ?

4. Why is the stranger being laughed at by the children?

5. How was such a difficult sum solved by you ?

6, Who is wanted to be seen by you?

7. What is contained in this box?

8. When will food be cooked by your mother?

9. Has your food  not been  taken by now by  you ?

10. Were her parents not taken care of by her ?


Exercise no 3



1. Health should be preferred  to wealth.

2. He was awarded a prize by the teacher,

3. Someone stole my new car  yesterday.

4. Should his brother not be helped  at the time of need by us?

5.One always remembers  one's true friends in adversity.

6. The flying bird was aimed at by the hunter.

7. He should not be left by his friends.

8. An abandoned child was found near the temple by the police.

9. The departed leader was paid glowing tributes by all.

10.  A hurried visit was paid to our village by the minister.



Monday, 4 August 2014

CHANGE THE VOICE --ACTIVE AND PASSIVE VOICE - SENTENCES WITH MODALS CONTD. FROM PREVIOUS POST

While writing we use different forms of sentences( i.e active and passive forms). More important words are used as Subject and those of secondary place are used as objective in the sentence. For this we make necessary changes in a sentence. 



These two forms of sentences are called Active and Passive forms of sentences and this process of making a change from active to passive form of a sentence is called 'change of the voice'.



In examination there are questions in the form of change of sentences from one form of voice to another i.e. from active to passive form or vice versa  & there are questions to rectify errors due to wrong change of form of sentences.





A sentence generally has in it a  Subject , Verb and object. Some sentences do not have an object but for change of voice an object in a sentence is necessary.







Change of Voice in case of --- SENTENCES WITH MODALS


There are certain words which are used to support the main verb in the sentence. These words are to help the verb and are called helping verb or modals e.g. Can, Could, May, Might, Should, Would, Ought to, Must etc.  While changing a sentence to passive voice the word 'be' is used with these words.

You can do your work now.

Your work can be done now by you.

You could not do your work.

Your work could not be done by you.

You may not help him.

He may not be helped by you.

She might not win the competition.

The competition might not be won by you.

They must do their work.

Their work must be done by them.

Can you lend me your pen?

Can I be lent your pen by you?

How should I start  my work?

How should my work be started by me?

Where should I search him?

Where should he be searched by me?

Should we obey his orders?

Should his orders be obeyed by us?

You may leave the  room now.

The room may be left now by you.

May I leave now?

Am I allowed to leave now?

We should not waste our time.

Our time should not be wasted. 

He might not contact you.

You might not be contacted by you.,

The thieves might have  taken away the car.

The car might have been taken away by the thieves.











I know him.
He is known to me.


His behaviour surprised me.
I was surprised at his behaviour.


His conduct displeased me.
I was displeased with his behaviour.


This box contains ten books.
Ten books are contained in this box.







SOME TYPICAL SENTENCES


One should do one's duty.                    Duty should be done.


One must respect one's parents.         Parents must be respected.


Someone stole my purse.                   My purse was stolen.


May he live long!                              It is prayed that he may live long.


May we see the patient?                 Are we allowed to see the patient?


He hopes to go to Simla.                It is hoped that he will go to Simla.


He obliged me.                               I was obliged to him.






The people lined the road.
The road was lined with the people.


The spectators thronged the streets.
The streets were thronged with the spectators.


People have gone to see the hanging of the murderer.
People have gone to the hanging of the murderer to be seen.


Women like men to flatter them.
Women like to be flattered by men.


Rose smells sweet.
Rose is sweet when smelt.


These pieces of sugarcane taste sweet.
These pieces of sugarcane are sweet when tasted.


Quinine tastes bitter.
Quinine is bitter when tasted.


What one cannot cure must endure.
What cannot be cured must be endured.


God helps those who help themselves.
Those who help themselves are helped by God.OR
Those who are helped by themselves are helped by God.


Those who live in glass houses should not throw stones at others.
Stones  should not be thrown at others by those who live in glass houses.


He who knows that he knows knows nothing.
Nothing is known to him by whom it is known that it is known to him.


He who does not know that he knows knows something.
Something is known to him to whom it is not known that it is known to him.





I kept him waiting.
He was kept waiting by me.


He made me work.
I was made to work by him.


I want you to help me.
I want to be helped by you.

It is time to take food.
It is time for food to be taken.


It is necessary to pay fee.
It is necessary for fee to be paid.


Let us do our work.
Let our work be done by us.




Exercise -- Change the Voice:

Send/email/post/write in comment box correct answer.


                                                                     








Sunday, 3 August 2014

CHANGE THE VOICE --ACTIVE AND PASSIVE VOICE - IMPERATIVE AND INTERROGATIVE SENTENCES, SENTENCES WITH TWO OBJECTS CONTD. FROM PREVIOUS POST

                                                                                                    

While writing we use different forms of sentences( i.e active and passive forms). Subject and object are placed in the sentence according to importance to be accorded to them.  More important is used at place of priority in the sentence. For this necessary change is made in the sentence. 


These two forms of sentences are called Active and Passive forms of sentences and this process of making a change from active to passive form of a sentence is called 'change of the voice'.

In examination there are questions in the form of change of sentences from one form of voice to another i.e. from active to passive form or vice versa  & there are questions to rectify errors due to wrong change of form of sentences.








A sentence generally has in it a  Subject , Verb and object. Some sentences do not have an object but for change of voice an object in a sentence is necessary.
















Change of Voice in case of ----- IMPERATIVE SENTENCES



An imperative sentence is changed from active to passive voice according to the message contained in the sentence.  For this purpose words used are as follows :



If it contains an order or a command   :   You are ordered to or You are commanded to

If it contains a request :         You are requested to

If  it contains an advice :    You are advised to

If it contains a negative order : You are forbidden to

If it contains'Let us'  : It is suggested that we should or It is  proposed that we should



                                                                      





For Example:

Leave the room at once.

You are ordered to leave the room at once.

Bring a glass of water for me. 

You are ordered to bring a glass of water for me.

Go to market immediately.

You are ordered to go to market immediately.

Please help me.

You are  requested to help me.

Please take pity on him.

You are requested take pity on him.

Please  keep this book on the table.

You are requested to keep this book on the table.

Do not walk barefooted.

You are forbidden to walk barefooted.

Do not stand on ceremony.

You are forbidden to stand on ceremony.

Please do not disturb me.

You are requested not to disturb me.

Please do not eat raw fruit.

You  are requested not to eat raw fruit. 

Always speak the  truth.

You are advised to always speak the truth.

Never tell a lie.

You are advised never to tell a lie.

Always respect your elders.

You are advised to always respect your elders. 
                                                           


                                                                     







Alternative Method

These sentences are changed from active to passive voice in the following way also. These sentences generally start with first form of verb. The word in first form of verb is changed as : 

 Let  +..........(object) +be + third form of verb.

For example :

Respect your betters.

Let your betters be respected.

Start your work now.

Let your work be started now.

Close the door.

Let the door be closed.

Help the poor. 

Let the poor be helped.

Do not insult the beggar.

Let the beggar not be insulted.

Obey your parents.

Let your parents be obeyed.

Mind your own business.

Let your own business be minded.

Do not take overripe fruit.

Let overripe fruit not be taken.

Let us start our work.

Let our work be started.
OR
It is suggested that we should start our work.                                       


Change of Voice in case of --- INTERROGATIVE SENTENCES




Interrogative sentences starting with words like 'Who' 'Which' or 'Where'   etc.



Who is changed to  ---- by whom   


For example : 

Who helped you?

By whom were you helped?

Who makes a noise ?

By whom is a noise made?

Who is teaching the students?

By whom are the students being taught?

Who will bell the cat ?

By whom will the cat be belled  ?

Who has painted this picture ?

By whom has this picture been painted?

Who deceived her in love?

By whom was she deceived in love?

Who suspects him to be a thief?

By whom is he suspected to be a thief ?

Who lent you this book?

By whom were you  lent  this book ?

Who escorted her to the door?

By whom was she escorted to the door?

Who does not like lovely roses?

By whom are lovely roses not liked ?

Whom did you laugh at ?

Who was laughed at by you?

Who elects the President of India ?

By whom is the President of India elected?

Who elected him captain?

By whom was he elected captain?

Whom will she marry?

Who will be married to her ?

Whom did the team elect captain?

Who was elected captain by the team?

Where did you get this picture?

Where was this picture got by you?

How did you get this book?

How was this book got by you?

Which book did you purchase?

Which book was purchased by you?

Which toy does the child like?

Which toy is liked by the child?

Which team won the match?

By which team was the match won?

Which doctor treated him ?

By which doctor was he treated?


Where did you find this pen?

Where was this pen found by you?

What mistake did he commit?

What mistake was committed by him?





What action did the teacher take against him?

What action was taken against him by the teacher?

What offer did he put forth?

What offer was put forth by him?

What does she teach you ?

What are you taught by her?

What has he done?

What has been done by him?

What do you want ?

What is wanted by you?

When did you paint this picture?

When was this picture painted by you?

How did he treat you?

How were you treated by him?

How did you solve this sum?

How was this sum solved by you?

Why did you abuse her ?

Why was she abused by you?

(NOTE: Please note in case of all the sentences written above the interrogative form of the sentence is NOT to be changed.)


SENTENCES WITH TWO OBJECTS



Sometimes there are sentences having two subjects.

                                                   


In these sentences first object having proximity to verb is brought out and changed. The other object remains as it was and is  placed after verb.

For Example :


She teaches us English.

We are taught English by her.

They elected him captain.

He was elected captain by them.

The doctor gave him medicine.

He was given medicine by the doctor.

Who teaches you English ?

By whom are you taught English?

He told me an interesting story.

I was told an interesting story by him.

She gave him a book.

He was given a book  by her.

But it is not wrong if second object is used as follows because some writers prefer non living object to be used:

A book was given to him by her.
An interesting story was told to me by him.
Medicine was given to him by the doctor.



Sentences for practice 

Change the voice.

1. Who shouted at the stranger while he was walking in the street ?

    By whom was the stranger shouted at while he was  walking in the street?

2. Why did you make a row with his brother for nothing ?

     Why was a row made with his brother for nothing by you?

3.  Where did you make  fresh purchases of your household items today?

     Where were fresh purchases of your household items made that day by you?

4.  Why did  you not turn down his proposal when he offered it to you?

     Why was his proposal not turned down by you when it was offered to you by him?

5.  How did you overcome  so many hurdles so easily?

     How were so many hurdles overcome so easily by you?

6.  Why does the government not make peace with  protesters?
  
      Why is peace not made with protesters by the government ?

7.  How will  he manage the affairs of the company alone ?

      How will the affairs of the company be managed by him alone ?
  
      


AN EXERCISE FOR PRACTICE : Send/Email/Post your reply.



EXERCISE FOR PRACTICE


Change the voice.

1. What are you finding out here in the dark?

2. Who is pursuing the case now? 

3. Why is she not attending to her job properly?

4. What prompted him to take immediate action in the matter?

5. Which painter painted this beautiful painting? 

6. Let us celebrate the occasion together today.

7. Go and supervise the arrangements.

8. When did the servant clean the floor?

9. Why do peasants not grow tea plants in their fields ?

10. Why did she postpone her birthday party?


ANSWERS

1. What is being found out here in the dark by you?

2. By whom is the case being pursued now? 

3. Why is her job not being attended to properly by her?

4. By what was he prompted to take immediate action in the matter?

5. By which painter was this beautiful painting painted?

6. It is suggested that we should celebrate the occasion together today.

7. You are ordered to go and supervise the arrangements.

8. When was the floor cleaned by the servant?

9. Why are tea plants not grown in their  fields by peasants?

10. Why was her birthday party postponed by her?