Saturday, 9 August 2014

ACTIVE PASSIVE -CHANGE THE VOICE - COMPETITIVE EXAMINATION EXERCISES FOR PRACTICE (with solutions)

ACTIVE AND PASSIVE--  CHANGE THE VOICE

COMPETITIVE EXAMINATION QUESTIONS-EXERCISES FOR PRACTICE



Both Active and Passive forms of sentences are used while writing and speaking. A particular form is used to show emphasis on certain part of the sentence. Active form is used if the role of the subject is to be emphasized and passive voice is used to show importance of the activity or the object.


In competitive examinations different types of questions are given to assess knowledge about the topic. In certain questions numbered options are given as answer of a sentence voice of which is  to be changed and the correct option is required to be selected out of the given options.  


For example :


Question - Choose the most appropriate option to change the voice ( Active Passive ) form of the given sentence. 


I appreciate the way he welcomed us.

OPTIONS

a) I appreciate the way we are welcomed by him.
b) I appreciate the way by which he welcomed us.
c) The way he welcomed us was appreciated by me.
d) I appreciate the way we were welcomed by him.



SOLUTION

This sentence is in active form is  to be changed into passive voice.In the first part of this sentence, 'I' is subject and 'appreciate' is verb in present indefinite tense. In the latter part, 'he' is subject, 'welcomed' is verb in past indefinite tense. 'Us is object.

To change this sentence into passive - 

'Appreciate' will change into 'is appreciated'. 'I' into 'by me'.
'Is appreciated by me'.

'Us' will change into 'we'.
'Welcomed' will change into 'were welcomed'.
'He' will change into 'by him'.
'the way we were welcomed by him'.

But the answer is to be selected out of the given options only. The nearest correct option will be selected as answer.



NOTE : IN NO CASE TENSE IS CHANGED WHILE CHANGING THE VOICE. THE SENTENCE CONTINUES TO REMAIN IN THE SAME TENSE.




1. In the first option, 'I appreciate' is in the same tense but 'are welcomed' is in present tense whereas in the sentence 'welcomed' is in the past tense. This option is not correct.
2. In passive voice, with helping verb like 'is, am, are, was, or were' etc. third form of verb is used. But in this sentence, 'I appreciate' and 'he welcomed us' are in the same active voice. This option is also not correct.
3. In this option, ' I appreciate' is changed into 'was appreciated by me'. In this way the tense is changed to past tense. It is not correct.
4. 'I appreciate the way' is in the same form but 'he welcomed us' is changed to 'we were welcomed by him'. It is in passive form and the sentence is in the same tense. This is the nearest correct option as answer.


Here follow some sentences for practice.


EXERCISE - ONE


Question : Out of the given options select the nearest correct option to change the Voice of the following sentence. 



1. She expected me to help her.

OPTIONS
a) She is expected to help by me.
b) To help by me is expected by her
c) It is expected that I should help her.
d) It was expected of me to help her.




2. Circumstances forced him to resign.


OPTIONS
a) Circumstances were forced him to be resigned.
b) He to resign was forced by circumstances.
c) He was forced to resign.
d) Circumstances forced him to be resigned.



3. People say that he cheated the old lady.

OPTIONS
a) He cheated the old lady is said by people.
b) It is said that he cheated the old lady.
c) The old lady is said to be cheated by people.
d) People say the old lady is cheated.



4. Time demands he should hold the reins.

OPTIONS
a) He was demanded to hold the reins.
b) It is demanded he should hold the reins.
c) It is demanded the reins should be held.
d) Time demands him holding the reins.



5. Someone has stolen my bag in the market.

OPTIONS
a) My bag was stolen in the market by someone.
b) My bag had been stolen in the market. 
c) Someone stole my bag in the market.
d) My bag has been stolen in the market.






ANSWERS

EXERCISE - ONE

1. This sentence, in active voice, is required to be changed into passive voice. According to  grammar rules  following changes are required.

' She' - Subject case - 'by her'.
'expected' - 'was expected'.
'me' - 'I '.
'her' - object case - 'She'
'to help' - 'to be helped'.

Keeping the above points in mind, answer is to be selected out of the given options 


This is the easiest sentence because in all the options except one, 'is expected' is used. Present tense is used. In voice tense is not changed. So the last option with 'was expected', the nearest appropriate option is the answer.



2. This sentence is in active voice. 'Circumstances' is subject. Such a subject is considered a vague subject. 'Forced' is verb and 'him' is object. According to grammar rules it should change as under:

'Forced' verb in past tense - 'was forced'.
'Him' - He 
'to resign' - to be resigned. Grammatically this change is correct but this change does not make any sense or meaning. So it is not required.
'Circumstances' - 'by circumstances'. This subject,mostly avoided is dropped in passive voice.

According to the above changes, it should be -
He was forced to resign.

In option a) 'circumstances were forced' is incorrect because circumstances were not forced or nobody forced circumstances. In option b) the words 'to resign' are placed wrongly. In option d) verb 'forced' is in active voice. So this cannot be passive voice. Option 'c' is the correct answer.


NOTE - WORDS IN SUBJECT CASE LIKE PEOPLE, SOMEBODY, SOMEONE, THEY, PROVIDENCE ETC. USED IN ACTIVE VOICE ARE AVOIDED IN PASSIVE VOICE. 


3. This sentence is in active voice. People is a vague subject in this sentence. It is not generally used in passive voice. Changes in passive voice will be as follow:

'Say' - 'is said'.
'Cheated' - verb in past tense. - 'was cheated'.
'The old lady' will have no change.
'He' - 'by him'
Such sentences start with the word 'it'.

The words like 'is said by people' in a) and 'is said to be' do not make any sense or meaning in the context of the sentence.
Option b) is the correct answer.



NOTE - THE WORD 'NEED' IS USED BOTH AS A MODAL VERB AS WELL AS A MAIN VERB. 
For example - 
I need a pen. (main verb) 
You need not worry. (modal verb)


4. This sentence is in active voice. 'You' is subject, 'need' a modal verb, 'remind' main verb and 'me' is an object.'Need not remind' is negative verb in present tense.

Changes will be -
'You' - 'by you'
'Need not remind' - 'Need not be reminded'.
'Me' - 'I'.

a) In making passive voice modal verb is not changed. So needed is incorrect. 
b),c)  Similarly in these options should is incorrect.
d) This option is the correct answer.

5. This sentence due to its verb 'has stolen' appears to be in passive voice but this sentence in Present Perfect Tense is in active voice.

 'Someone' - Subject  (a vague subject)
'Has stolen' - verb in Present tense.
'My bag' - object.

Changes will be -
'Someone' - 'by someone'.
'Has stolen' - 'has been stolen'.
'My bag'  will not change.

Options a), b), c) are in past tense so these are incorrect. Someone has been dropped in passive voice. Option d) is correct answer.


NOTE -  IN CASE OF A PHRASAL VERB ITS PTEPOSITION SHOULD NOT BE CHANGED, SHIFTED OR DROPPED

For example : 
Boys laughed at the beggar.
The beggar was laughed at by boys.





EXERCISE - TWO



Question : Out of the given options select the nearest correct option to change the Voice of the following sentence. 



1. They expect him to arrive at any time.

OPTIONS
a) They are expected to arrive at any time.
b) They expect he will arrive at any time.
c) It is expected he should arrive at any time.
d) He is expected to arrive at any time.



2. Women like men to flatter them.

OPTIONS
a) Men are liked to be flattered by women.
b)Men are liked by women to flatter them.
c) Women like men should flatter them.
d)Women are liked to be flattered by men.




3. She served food hot.

OPTIONS
a) Hot food was served  by her.
b) She served with hot food.
c) Food was served by her hot.
d) Food was served hot by her. 



4. You need not remind me.


OPTIONS
a) You are not needed to remind me.
b) I should not need to be reminded.
c) You should not need me to remind.
d) I need not be reminded by you.



5. Somebody informed them that we were not inviting them.

OPTIONS
a) Somebody informed that they were not being invited.
b) They were not being invited informed somebody.
c) They were informed not being invited by somebody.
d) They were informed that they were not being invited.






ANSWERS



1. This sentence is in active voice and in present tense.In this sentence-
They -Subject  Expect - Verb in Present Indefinite Tense.
Him- Object. The changes will be as under :

They - 'by them.'
Expect - 'is expected'.
Him - 'He'.
To arrive - 'to be arrived'. But this does not make any sense.

a) 'They are expected' is wrong because 'they expect' and
     'he is expected'. 
b) 'They expect' is in active voice. It is not correct.
c) There is 'should' in this option which conveys wrong meaning.
d) 'He is expected' is the correct passive voice. In this sentence subject has been dropped. This is the nearest correct answer.



2. This sentence is in present tense and in active voice. 
Women - Subject
Like - verb in present tense.
Men - Object.
The changes will be -
'Women' - by women.
'Like' - to be liked.
'Men' will  not change.
Men are liked by women to flatter them.

a) This sentence gives impression of 'men to be flattered' which is wrong according to the original sentence.
c) 'Women like men' is active voice, so this is incorrect.
d)'Active voice 'Women like' will not change into women are liked. This is also incorrect.
b) Men are liked .... is the correct answer.



3. This sentence is in past tense and in active voice. 
In this sentence 

She - Subject
Served - Verb
Food - Object
Hot - Adverb describing verb 'served'.

Note that this sentence is different from the sentence - She served hot food where hot is an adjective describing noun 'food'. This adverb is required to be placed properly in the passive voice.

The changes will be -
She - by her.
Served - was served
Food will remain unchanged. 
Hot will be with verb 'served'.
Food was served hot by her.
d) option is correct.

In a) and c) 'hot' is adjective describing 'food'.
In b) 'served' is verb of active voice.



4. This sentence in present tense is in active voice. 
In this sentence -
You - subject
Need - modal verb like will, can, should etc.
remind - Main verb in present tense.
Me - Object.

Changes will be -
You - 'by you'.
Need not remind - Need not be reminded.
Me - I
I need not be reminded by you.
a) Need is modal verb and will not be changed.
b) & c) Tense cannot be changed. Should is incorrect.
d) is the correct answer. 



5. This sentence  in past tense is in active voice.
In this sentence-
Somebody - Subject - Vague subject dropped in passive voice
Informed - Verb in past tense
Them - Object
In the second part of the sentence-  
We - Subject
Were not inviting - Verb in negative past continuous tense.
Them - Object

The changes will be
Informed - were informed
Them- They
Were not inviting - were not being invited.
We - by us
Them - They
They were informed that they were not being invited.
Here subjects of both parts have been dropped in passive voice.
d) is the correct answer. 





EXERCISE - THREE




Question : Out of the given options select the nearest correct option to change the Voice of the following sentence. 




1. She likes he loves her.

OPTIONS

a) He loves her is liked by her.
b) She is liked as he loves her.
c) She likes she is loved by him.
d) She likes being loved by him.


2. Request him to attend the meeting.


OPTIONS
a) He should be requested to attend the meeting.
b) He is requested to attend the meeting.

c) Request him let the meeting be attended.
d) He be requested to attend the meeting.






3.  Parents want their children respect them.

OPTIONS
a) Parents want their children should respect them.
b) Children are wanted to respect their parents.
c) Children respect them is wanted by parents.
d) Parents want to be respected by their children.


4. They are planning to postpone his marriage ceremony.


OPTIONS
a) His  marriage ceremony is planned to be postponed.
b) It is planned his marriage ceremony to be postponed.
c) His marriage ceremony is being planned to be postponed.
d) They are planning his marriage ceremony be postponed.


5. They say that you made it possible.


OPTIONS
a) You are told to make it possible.
b) You made it possible is said by them.
c) You said that you made it possible.
d) You are said to have made it possible.






6. Someone saw him stealing her  purse.

OPTIONS
a) He was seen while he stole her purse.
b) He stole her purse was seen by someone.
c) He stealing her purse was seen by someone.
d) He was seen stealing her purse.


7. A huge crowd surrounded the mansion 
and made entry into it 
    impossible.

OPTIONS
a) The mansion was surrounded by a huge crowd and made entry into it impossible.
b) The mansion had been surrounded by a huge crowd and made entry into it impossible.
c) The mansion was surrounded by a huge crowd making entry into it impossible.
d) The mansion was surrounded by a huge crowd and entry into it  was made impossible.



8. Ask him to begin the work.

OPTIONS
a) Let he be asked to begin the work.
b) Let him be asked to begin the work.
c) He be asked to the work to be begun.
d) The work to be begun be asked.








9. They believe a ghost haunts this place.

OPTIONS

a) This place is believed to be haunted by a ghost.
b) This place is haunted by a ghost is believed.
c) They believed this place is haunted by a ghost.
d) This place is believed being haunted by a ghost.



10. He was selling balloons like hot cakes.

OPTIONS
a) Balloons like hot cakes were sold by him.
b) Hot cakes liked by balloons were being sold.
c) Balloons were being sold like hot cakes.
d) Balloons are being sold like hot cakes by him.

11. Prepare for the ensuing examinations.

OPTIONS 

a) The ensuing examinations be prepared.
b) Be prepared for the ensuing examinations.
c) The ensuing examinations should be prepared.
d) You are required to prepare for the ensuing examinations.




12. The child threw a stone and it hit a passer- by.


OPTIONS 

a) The child threw a stone and a passer-by was hit.
b) The child had thrown a stone  that hit a passer-by.
c) A stone was thrown by the child  hitting a passer-by.
d) A passer-by was hit by a stone thrown by the child.


13. All desire wealth but a few acquire it.


OPTIONS 

a) Wealth is desired by all but to be acquired by a few.
b) Wealth is desired by all but is acquired by a few.
c) All desire wealth but it is acquired by a few.
d) All have desire for wealth and it is acquired by a few.





14. He ordered the servant to lay the table.


OPTIONS 

a) To lay the table was ordered by him.
b) The servant to lay the table was ordered by him.
c) The servant was ordered to lay the table. 
d) To lay the table by servant was ordered by him.


15. The guests occupying the room forgot to switch off lights last night.

OPTIONS

1. The room being occupied by the guests were forgotten to switch off lights last night.

2. Lights were forgotten to be switched off by the room being occupied by the guests last night.

3. Lights were forgotten to be switched off by the room occupying guests last night.

4. Lights were forgotten to be switched off by the guests occupying the room last night.








ANSWERS

1. c)  2. d)    3.  d)    4. c)  5. d) 6. d) 7.c) 8. b) 9. a). 10. c)  11. b)12. d) 13. b) 14. c)





No comments:

Post a comment