Saturday, 31 August 2013

Exercise -- Sentence Completion ---Misused Words- based on questions set in MBA etc.various examinations.

Following sentences are based on  questions set in question papers of various examinations.


Exercise No. CS 1.




Choose word / set of words out of  the given options 

and fill in the blanks in following sentences.




1. The minister made a ………….statement in the parliament that astounded all the members.

A. Sensual          B. Sensuous            C. Sensational            D. Sensitive



2. The witness produced before the judge in the court ……..having made any statement.

A. Declined              B. Denied             C. Refused               D. Rejected



3. India’s  maiden dedicated defence satellite was ……….today by an European rocket.

A. Propel led        B.  Impelled       C. Thrusted              D. Launched



4. Even more than her physical beauty,  her playful nature attracted me with …………. appeal.

A. An irresistible     B. Despicable         C.Delectable         D. Abominate


5. Following an invitation from the Election Commission Of Maldives, India sent a team of observers to…………. the crucial polls there.

A. Participate              B. Check             C. Partake               D. Oversee



6. Your finger is marked with indelible ink and this mark will not be………….

A. obliterated         B. dissipated        C. debauched           D.  Obviated



7. A great literary or artistic work is known as a ……………

A. Bete Noire  B. Par Excellence    C. Magnum Opus    D. Potpourri.



8. I  advised   him to………. otherwise his expenses would…………..his monthly income.

A. Control, lose B. Spend, exceed C. manage, drop D. Economize, exceed.  


9. John is the only staff member in the office...........the boss trusts the most.

A. Who                      B. Which             C. Whom                   4. On which



10. Susan was disappointed with her result because she expected …………….in the examination.

A. to have topped        B. to top         C. to be topped        D. Topping



11. John is so ……………that he cannot be cheated by anyone easily.

A. Versatile          B. Adaptable           C. Intelligent             D. Smart



12. His behavior is so good that every young man should ………him.

A. Usurp                       B. Imitate                C. replicate      D. follow



13. John introduced me……………..  his father as his fast friend.

A. with                      B. to               C. among                  D. before     



14. His name is likely to be considered ……….the post ……Deputy Governor  of  Reserve Bank Of India.

A. Against, of          B. to, as              C. for, of             D. for, as.



15. The police force was instructed to……………restraint while controlling the unruly mob.

A. Exert                  B. Conserve           C. Wield              D. Shield



16. All the employees of the office made…………efforts to make their function successful.

A. Together            B. Mutual            C. Concerted        D. scrupulous



17. The issue of state bifurcation could not be decided for years together as one party participating in the talks …………to …….by  the decision of the joint committee.

A. objected, agree B. Denied, concur C. refused, abide D. repudiated, consent



18 .  The chairman ……….the meeting for more than two hours and all the members listened to him………..

A. Advised, silently    B. addressed, patiently     C.  Tackled, attentively D.handled, tolerantly



19. Jacob attempted to …………the condition of poor people living in the slums but he could not…………..his job without the help of his wealthy friends.

A. ameliorate, accomplish B. relegate, complete C. upgrade, comprehend  D. delineate, terminate



20. A majority of the members of the committee attending the meeting registered their ……………..to the proposal…………..by the chairman.


A. Divergence, extended              B Variance ,forwarded                  C. Dissent,  put forth
D. Digression, submitted.



ANSWERS:


1.C  2.B  3.D  4.A  5.D  6.A  7.D. 8.D  9.D  10.B 11.C  12.D  13.B  14.C  15.C  16.C  17.C  18.B  19A.  20.C